onsdag 13 februari 2013

Sotad tonfisk med dijon och champagnesås


2 Färska tonfiskfileér
cayennepeppar
paprikapulver
vitlökspulver
salt

1 lime

Strö ut kryddorna på ett fat, och vänd tonfisken på alla sidor i blandningen.
Sätt en grillpanna i gjutjärn på högsta värme och strö ca 2 msk salt när pannan är varm.
Lägg tonfisken i pannan utan olja eller smör. Dra på fläkten på max, det kommer ryka en hel del. 
Stek i ca 30 sekunder på varje sida. Lägg fisken på en bit folie och riv över lite av limeskalet. Pressa även över saften av en halv lime som får dra in. Linda in i folien och låt vila i kylen.

Sås
1 charlottenlök, finhackad
2 msk smör
3-4 tsk dijonsenap
1 cm röd chili, finhackad
1 dl grädde
ev lite mjölk
1 dl champagne
citron
salt

Fräs löken och chilin i smöret utan att det tar färg. Tillsätt senap, grädde och champagne. Låt sjuda ca 10 minuter. Sila bort lök och chili (eller låt det vara kvar) späd vid behov med lite mjölk och smaka av med salt och citronsaft.

Inlagd rödlök
1 rödlök, strimlad
0,5 dl ättikssprit
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Blanda lagen och lägg i rödlöken. Låt den gärna ligga någon timme innan servering.

Som tillbehör gjorde jag en sallad på färska böngroddar och tomat, tunt strimlade morötter, vårlök och rädisor. 

1 kommentar:

stines sa...

Hej,
Ska tonfisken serveras kall?