måndag 11 mars 2013

Fisk och skaldjursgryta med saffran och aioli

Med grund från min vän Fridas mamma och med lite tillägg
kommer här recept på en superenkel fisk och skaldjursgryta.
Perfekt att bjuda på när man är många som ska äta och man 
inte riktigt orkar stå vid spisen hela kvällen. Skär och förbered
grönsakerna och lägg in i kylen tills det är dags att göra grytan
så går det extra snabbt att slänga ihop den sen.



Receptet räcker för ca 6-8 personer.

1 torskpaket, fryst (400g)
1 paket laxfiléer, fryst (500g)
ca 500g frysta räkor (eller färska, skalade)
1 nät blåmusslor
3 paket saffran
1 gul lök
1 msk tomatpuré
0,5 flaska vitt vin
3 dl grädde
3 dl creme fraiché
4 kapslar fond du chef fiskbuljong
1 palsternacka
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 fänkål
1 purlolök
1 tsk färsk timjan, hackad
1 tsk basilika, hackad
1-1,5 liter vatten
salt
vitpeppar
smör
ev. dill till garnering

Aioli
4 äggulor, kylskåpskalla
1 msk dijonsenap
0,5 msk vitvinsvinäger
rapsolja, kylskåpskall (ca 3-4dl)
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt
citronsaft

Börja med aiolin och ställ den åt sidan i kylen tills resten är klart.
Mixa äggulorna med vinäger och senap med en mixerstav. Häll sakta på oljan
i en jämn stråle medan du mixar på full effekt tills det blir bra konsistens och inte aiolin
skär sig. Pressa i vitlök och smaka av med citronsaft och salt. Ställ åt sidan i kylskåp.

Tärna morot, palsternacka, lök och fänkål i ca 0,5 cm tärningar.
Finhacka vitlöken och halvera och skär purjon i strimlor.
Tvätta musslorna och kolla noga igenom så alla stänger sig genom att
knacka på dom. Musslor som inte stänger sig ska kastas direkt.
Fräs lök och vitlök lätt i smör utan att det tar färg. Tillsätt saffran och tomatpuré och låt
fräsa med löken. Ha i palsternackan, purjo, morot och fänkål och fond (3 kapslar) och låt
mjukna nåon minut i pannan innan du tillsätter vatten, vin, creme fraiché,
grädde, timjan och basilika. Låt sjuda ca 15 minuter tills grönsakerna mjuknat något.
Tärna den halvt frusna fisken i kuber, ca 1,5x1,5cm.
Lägg i fisken och låt gå ytterligare ca 5 minuter eller tills fisken är klar.
Smaka av med salt och peppar och ev lite citronsaft.

Koka upp 3 dl vatten och en kapsel buljong. Släng i musslorna och stormkoka under lock
ca 5 minuter. Plocka upp musslorna och kasta de som eventuellt inte öppnat sig.
Lägg i musslorna i den varma soppan vid servering.

Servera med ett gott vitt bröd och aioli.

Inga kommentarer: