söndag 18 november 2012

Chokladfondant med svartvinbärssorbet

En galet snabb efterrätt som du lätt kan slänga ihop i pausen 
mellan två tv program. Se till att alltid ha några kakor mörk
choklad, några ägg och ett paket svartvinbärssorbet hemma så är
du alltid redo när blodsockret sjunker.


4 port
100 gram smör
150 gram mörk choklad (eller marabou mörk)
2 st äggulor
1 st ägg
0,5 dl strösocker

Det är svårt att ge någon exakt tid i ugnen eftersom alla ugnar är olika. 
Men när ytan på fondanten rundas av och blir matt har kanterna börjat stelna. 
Vill du som jag att fondanten till största del ska vara krämig ska du ta ut den då 
– annars väntar du någon minut till, då blir den mer stadig. Inget är fel, 
fondanten blir god hur som helst!

1. Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. 
Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.

2. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen 
och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. 
Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten.
 Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.

3. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler 
i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens 
– eller 10 minuter för en mer stadig variant. 
Servera med glass, sorbet, bär eller lättvispad grädde.

Inga kommentarer: