söndag 27 oktober 2013

Halstrad tonfisk med citronrisotto och mangosalsa

Med ett halvår mellan inläggen, kommer här ett recept som jag
bjöd mina föräldrar på i helgen. Lovar att försöka bli bättre
på att lägga ut recept här... ibland räcker tiden bara inte till.


4 personer

4 fina bitar färsk tonfisk (beräkna ca 200g per person)
Salt
Peppar

Mangosalsa
1 mogen mango, bitar
1 näve hackad koriander
1-2 cm finhackad röd chili ( eller efter tycke och smak)
1 pressad lime, saften 
1/4 finhackad gul lök
2 tomater, hackade
1 vitlöksklyfta, finhackad

Risotto
4 dl risottoris ex. Carnaroli
1.5 liter grönsaksbuljong (håll varm på spisen)
1 msk olivolja
1 charlottenlök
1 stjälk selleri
1 citron, skal och saft
1 äggula
1,5-2 dl parmesan, riven
5 msk vispgrädde
1 msk rosmarin, finhackad
smör
salt
peppar

Blanda allt till mangosalsan och ställ i kylen.

Mixa charlottenlök och selleri till en puré. Fräs blandningen i lite smör och olja i en panna utan att det tar färg.
Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Tillsätt buljongen lite i taget under ca 20 minuter (det kan hända att du inte behöver all buljong). Se till att inte riset kokar torrt. Smaka av så det är bra konsistens. Blanda citron, äggula, parmesan, grädde och rosmarin vid sidan. Blanda ner i risotton  precis innan servering. Smaka av med salt och peppar.

Tonfisken får gärna ha legat i rumstemperatur en liten stund innan den ska tillagas. För att få ett fint grillmönster föredrar jag att steka i en grillpanna i gjutjärn. Häll salt i spåren i pannan ( ca 2 msk) och låt pannan bli riktigt varm. lägg i tonfisken, och halstra snabbt (jag föredrar ca 20-30 sek på varje sida)  på båda sidor (vrid efter halva tiden för rutmönster). 

Inga kommentarer: