fredag 20 december 2013

Gluten och laktosfri julmat

I måndags gjorde jag för första gången ett laktos och glutenfritt
julbord. Det blev över förväntan och mycket uppskattat, så här 
kommer några av recepten...


Alla recept ska vara gluten och laktosfria, men kolla gärna en 
extra gång på etiketterna på det du har i så det inte blir något tokigt =)

Köttbullar

800g blandfärs ( 50% nöt, 50% fläsk)
1,5 dl glutenfria havregryn ( jag använde semper)
2 msk potatismjöl
1,5 dl laktosfri grädde
1,5 dl laktosfri mjölk
4 msk riven brynt lök
2 ägg
3 tsk salt
2 msk kalvfond (använde knorr kalvfond) 
peppar

Blanda havregryn, potatismjöl grädde och mjölk. Låt svälla ca 10 minuter. Blanda resterande ingredienser och rulla till köttbullar. Stek och servera.

Griljera skinka

Koka egen skinka eller köp en färdigkokt skinka
2 äggulor
0,5 dl slotts orginalsenap
0,5 dl maille dijon senap
1-2 dl glutenfritt ströbröd

Blanda ägg, senap och smeta över skinkan. Strö på ströbröd och griljera på 200 grader i ca 5-10 min.

Matjesill med citron

1 burk matjesill, hackad (150g) 
3 dl valio laktosfri kvarg
2 dl laktosfri creme fraiche
0,5 dl finhackad rödlök
4 mak citronsaft
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
salt och peppar

Blanda allt och ställ svalt fram till servering.


Rödbetssallad

Gör först en mayo på 3 äggulor, 1 tsk dijonsenap och ca 3-4 dl rapsolja.... Hur? Klicka här!
Tärna 8 inlagda rödbetor.
Tärna 2 röda äpplen
1 dl mayo
1 dl laktosfri creme fraiche
0,5 liten röd lök, finhackad
salt 
svartpeppar

Blanda och låt dra några timmar innan servering.

Saffranspannacotta med passionsfrukt och hallon

0,5 liter laktosfri grädde
2 gelatinblad (blötlagda i kallt vatten)
1 paket saffran
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Koka upp grädde, saffran, vaniljsocker och socker. Smält ner gelatinbladet i blandningen.
Häll upp i glas och låt stelna i kylen minst 4 timmar.
Garnera med halva passionsfrukt och färska hallon.


fler recept kommer....

Inga kommentarer: