onsdag 17 oktober 2012

Lågtempad sesamlax med kokos och ingefärsskum

Bild: Två rum och kök

700g lax skuren i ca 75g kuber
2 msk japansk soya
6 cm ingefära, finriven
2 tsk honung
salt & peppar 
3 msk sesamfrön

Couscous
3 dl couscous
5,5 dl vatten
1 kruka thaibasilika
1 msk olivolja
2 lime, saft och rivet skal
Salt och nymald svartpeppar

Ingefärsskum
1 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk kokosmjölk
1 msk kycklingfond
3 cm riven ingefära
Salt
ev 2 msk mjölk till skummning

Gurk- och rädissallad
1/2 gurka
1 knippa rädisor
1 msk olivolja
1 lime, rivet skal och saft
Salt och nymald svartpeppar

Rör ihop soya, ingefära, honung, salt och nymald svartpeppar i en skål. Häll över laxen och blanda så att alla sidor täcks. Låt marineras ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 80 grader. Ta bort överflödig marinad och doppa en sida av varje laxkub i svarta sesamfrön. Ugnsbaka med termometer tills de har en innertemperatur på 48 grader.
Couscous
Blötlägg couscousen i kallt vatten och låt den svälla ca 15 minuter. Smaksätt med thaibasilika, olivolja, limesaft och -skal, salt och nymald svartpeppar.
Ingefärsskum
Fräs vitlök och chili på låg värme utan att det tar färg. Slå på kokosmjölk och kycklingfond. Låt reduceras utan lock i ca 8 minuter.
Smaka upp med riven ingefära och salt.
Gurk- och rädissallad
Dela gurkan på längden och kärna ur med en sked, spara hälften av kärnhuset.
Skiva gurkan och rädisorna tunt.
Mixa gurkkärnor, olivolja, limesaft- och skal, salt och nymald svartpeppar. Häll över gurkan och rädisorna.
Uppläggning
Lägg couscous i en jämn rad på tallriken. Placera två laxkuber ovanpå och lägg lite gurk- och rädissallad emellan. Värm och skumma upp ingefärsskummet med stav mixer, tillsätt ev. lite mjölk. Ringla vackert över och njut.
Recept från Taste by Louise

Inga kommentarer: