tisdag 9 oktober 2012

Saftiga lussebullar med mandelmassa



Saftiga nybakade bullar med massor med saffran och mandelmassa är
min absoluta favorit till jul. 

30 bullar

50 g jäst 
5 dl mjölk
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker 
1 g saffran
1 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
pärlsocker
smör
mandelmassa 
1 st ägg
1 msk mjölk till pensling

Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).

Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
Dela degen i cirka 2 bitar. Kavla sedan ut bitarna till en höjd på ca 0,5cm.
Blanda smör och mandelmassa och bred ut över hela degen. Rulla ihop till en rulle och skär ca 1,5cm bitar och lägg i bullformar.
Låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Inga kommentarer: