söndag 21 oktober 2012

Varmrökt makrill med äpple och gräslök


Foto: Två rum och kök
6 portioner
Tid: 30 minuters tillagning + torkning av äpple
1 surdegsbaguette (alt. focaccia, vanlig baguette)
1 makrill, varmrökt
1 äpple
0,5 l vatten+ 1 tsk salt
0,5 rödlök, finhackad
2 msk gräslök, finhackad + 1 msk till garnering
3 msk crème fraiche
1 tsk citronsaft
5 rädisor
Salt
Nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 50 grader. Blanda vatten och salt.
Skiva halva äpplet i tunna flarn och doppa dessa i saltlösningen (så blir det inte bruna under torkningen). Torka på bakplåtspapper med ugnsluckan lite öppen, tills de är halvsega och torra.
Höj värmen på ugnen till 175 grader. Skiva baguetten i tunna flarn och rosta krispiga ca 10 minuter.
 Finhacka den andra äppelhalvan.
 Plocka ur köttet från makrillen och lägg i en bunke, se till att inga ben kommer med.
Tillsätt hackat äpple, rödlök, gräslök, crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt om det behövs och nymald svartpeppar.
Skiva rädisor tunt och lägg i kallt vatten så de blir krispiga.
Lägg upp brödflarnen på ett fat och lägg på lagom sked makrillröra. Garnera med äppleflarn, rädisor och hackad gräslök.
Recept från Taste by Louise

Inga kommentarer: